środa, 26 lutego 2014

Faworki

Przepis na faworki dla Madzi i nie tylko :-D



Wersja I
2 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
4 żółtka
3/4 szkl. gęstej śmietany
1 łyżeczka spirytusu (octu)
sól do smaku
cukier puder do posypania, tłuszcz do smażenia

Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi). Ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem, rozwałkować bardzo cienko, pokroić w paski, naciąć w środku i przewinąć. Smażyć na złoty kolor. Faworki wyjąć i osączyć, posypać cukrem pudrem.

Źródło: Książka z przepisami Babci Mirusi - "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipowska, A. Woźniakowski

Wersja II
1 kg mąki
10 żółtek i 2 jajka
2 łyżki octu
12 łyżek śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie jak wyżej.

Źródło: Ania D.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz