wtorek, 5 kwietnia 2016

Ciasto kruche dla Monisi

Tym razem przepis na ciasto kruche, które wykorzystuję do sernika, szarlotki i ciasteczek.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej i A Woźniakowskiego, z której korzystała moja babcia. Ciasto według mnie jest rewelacyjne, a ostatnio zrobione ciasteczka zachwyciły Monisię i dla niej ten przepis :-)

Składniki
70 dag (4 szklanki) mąki pszennej
20 dag (1 szklanka) cukru pudru
3 szt jajek (wykorzystujemy tylko żółtka)
25 dag margaryny (masła)
7 dag (1/4 szklanki) śmietany
23 g (1 i 1/2 łyżeczki) proszku do pieczenia
olejek waniliowy lub cukier waniliowy

Wykonanie
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z margaryną. Dodać utarte z częścią cukru żółtka zmieszane ze śmietaną i olejkiem waniliowym (ja daję cukier waniliowy, nie lubię aromatów :-) poza cytrynowym do masy cukrowej). Zagnieść lekko ciasto.

Dalsze postępowanie wedle upodobania.
Oprócz wykorzystania do tradycyjnego sernika z kratką czy szarlotki, można upiec również kruche ciasteczka, a na Boże Narodzenie pierniczki. Wystarczy dodać trochę przypraw korzennych.

Wkrótce planuję wykorzystać je do rurek z krem o efektach poinformuję.

1 komentarz:

  1. Dziękuję serdecznie :) przepis na ciasto kruche, a raczej na ciasteczka zostanie wypróbowany w weekend :) hmmmm, murzynek też kusi :) Ciasteczka były fenomenalne :D omomomooooom

    OdpowiedzUsuń